ajax loader

Golden Pen Award

Zagreb, 13. 06. 2015

Hrvaška turistična skupnost je podelila »GOLDEN PEN AWARD« , »Zlatno penkalo«, nagrado, ki jo podeljuje za najboljše in najbolj odmevne novinarske prispevke v kategoriji tiskana besedila in e- mediji. Letošnji nagrajenec iz Slovenije v skupini tiskani mediji je Mitja Zupančič, lastnik in direktor Osminke&Co

Zlato penkalo 2015
Mitja Zupančič

17. 05. 1967, Ljubljana, Slovenija

Hay tres clases de hombres,
los vivos, los muertos y
los que navegan.

Stari antični rek pravi, da obstajajo tri vrste moških; živi, mrtvi in tisti, ki jadrajo. Mitja spadaa v tretjo kategorijo, ko s peresom, fotografskim objektivom in glasbo z valov z najlepšega morja na svetu, ustvarja pod jadri zapisana besedila.

Ker ljubi morje bolj kot vse, ker sme in zmore biti tam, v Terri Marique, ker uspe ujeti in zapisati misli modrih in jih posredovati drugim ljudem preko zapisane besede, ker enostavno čuti, da mu je pero v zibel položeno, nastajajo besedila in prispevki, ki so celostni in ponujajo nekaj več.

Vedno in vselej pa so zapisani dogodki doživeti, premišljeni, arhivirani ob pomoči fotografije , ki kot osnovni miselni vzorec dokumentira, ohranja in plete mrežo izlitih povedi na papir.

Po duši jadralec, ki s hrvaškimi prijatelji aktivno jadra pod latinskim jadrom v Teri Incogniti, ko po treh letih raziskovalnega dela na starih zidanih lanternah Jadrana postane avtor knjige Svetilniki XIX., pa predavatelj v izobraževalni seriji Varno med valovi , glasbenik,v zadnjem času režiser in scenarist serije TV dokumentarnih reportaž Obrazi z Jadrana, je v ribiški Komiži našel navdih za proučevanje svetilnikov in civilizacije, za raziskovanje zgodovine ribištva in tradicionalnih plovil. In ko povežeš najstarejši ohranjeni dokument o regati na stari celini (Liber Comiciae, 1593) na palagruško velo žalo kot zametek športnega jadranja, ki danes zrcali v tehnološko najpolnejši in človeško najtežji seriji Volvo Ocean race, se ti odprejo nova obzorja, stvari postanejo resnične in razumljive, prispevki pa živi in verodostojni.

So kot vino, ki je najboljše v lokalnem okolju, enako kot nagrajeno besedilo, ki je nastalo v noči po regati, pod milim zvezdnim nebom na palagruškem žalu, pod lučjo lanterne velike.

Navigare necesse est!